Prima Casa-un program bun pentru cine?

7 Dec

Prima Casa-un program bun pentru cine?

Ce zic expertii?

Apar din ce in ce mai multe discutii in piata despre Creditul Prima Casa  si despre utilitatea acestui program initiat de statul roman in anul 2009, ca ajutor dat cumva sistemului economic romanesc in urma crizei financiare din anii 2007-2008.

 CNSM (Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala) da publicitatii in luna iulie 2018 un raport in care se analizeaza impactul acestui program asupra economiei si mediului economic romanesc. Creditul Prima Casa are si multe parti negative din care amintesc doar cateva:

a stimulat apetitul pentru creditare pe termen lung in detrimentul economisirii. Se stie ca o regula principala a educatiei financiare consta in faptul ca trebuie sa stim intai sa economisim si daca reusim sa facem asta putem sa incercam sa ne si indatoram (vezi programul german/austriac Sparkasse, dezvoltat incorect si in Romania);

implicarea statului a fost mai mult pe hartie (de fapt garantiile oferite de stat in cadrul Programului nu exista “fizic”, ele genarand datorii doar in cazul executarii acestora). Mai mult, comisioanele incasate de FNGCIMM si platite de catre clienti (actualmente 0.49% din suma garantata de stat), au adus bani frumosi la bugetul de stat;

au mentinut ridicate costurile imobilelor, ajutand foarte mult speculatorii imobiliari, in perioada de dupa criza, cand piata era complet moarta iar lor li s-a dat o uriasa bula de oxigen pentru a-si vinde imobilele supraevaluate;

acum cand programul este la maturitate (spre finish chiar), rata de credite neperformante Prima Casa este mai mult decat dubla fata de creditele ipotecare clasice cu avans de peste 15%. In 2017 au fost platite de statul roman catre banci 10 Milioane RON, pentru 129 garantii exectutate, in crestere cu 38% fata de 2016.

viitorul poate aduce mari probleme stabilitatii financiare din cauza suprastimularii cererii de locuinte, a cresterii expunerii statului fata de sectorul bancar si supraindatorarea debitorilor (pentru ca, in general cei care apeleaza la acest tip de credit obtin venituri destul de mici in comparatie cu cei care apeleaza la creditele ipotecare.

Poate de aceea, guvernul Ciolos a decis diminuarea anuala a fondului de garantii acoperit de stat pana in anul 2021, cand programul se va sista. 

Creditul Prima Casa

Exista alternative?

Cu siguranta da! Desi BNR a inasprit recent conditiile de creditare, un procent de 45% din venitul net poate fi orientat catre un credit ipotecar cu avansuri de 10-15 %.

Luand in calcul costurile totale ale Creditului Prima Casa (depozitul colateral, comisionul catre FNGCIMM, rapiditatea acordarii etc…) ajungem aproximativa la aceleasi costuri pentru un credit ipotecar. Exista in piata banci care ofera credite cu un avans incepand de la 10%, cu dobanzi  incepand cu 1.89 si pana la 3.5 la care se adauga valoarea ROBOR.

Pentru a lua decizia responsabil in ceea ce priveste imprumutul ipotecar, cel mai bine este sa discutati cu un broker de credite. Ei incaseaza in general acelasi comision de la Bancile partenere-deci nu au interesul sa va indrepte catre o anumita banca, nu va taxeaza cu nimic, si in plus au tot interesul sa va serveasca prompt si calitativ, pentru ca pentru ei conteaza foarte mult recomandarile voastre!

Concluzie

Asadar, creditul Prima Casa a fost nu prea este un program util pentru societate, fiecare dintre participanti-Banci, clienti, Statul roman- vazand doar partea plina a paharului. Doar BNR a incercat din cand in cand, timid ca de obicei, sa ne atraga atentia la anumite aspecte.

Cert este ca trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca acest program va disparea, sa incepem sa fim mai responsabili, sa intram in randul lumii civilizate financiar si sa experimentam intai economisirea si apoi creditarea.

 

Spune-ne care este parerea ta despre acest articol:

Utilizand acest chestionar sunteti de acord cu stocarea datelor introduse pe acest site!

Distribuie articolul daca ti-a placut ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin