Cine este FICO?

10 Jul

Cine este FICO?

Am auzit in ultima vreme de la din ce in ce mai multi consumatori de credite notiunea FICO…Si multi se tem tare de el, asa ca m-am hotarat sa il explic pe scurt!

FICO vine de la termenul englezesc Fair Isaac Corporation și este rezultatul din 3 cifre a unui calcul matematic, prin care se stabilește gradul de risc al unui credit bancar.

Scoringul FICO este format din 3 cifre și reprezintă un factor important pentru raportul de credit. Scoringul FICO este cuprins între 300 și 850. Cu cât scoringul este mai slab, cu atât șansele de aprobare a unui credit este mai mic. Un scoring bun in romania este considerat a fi in jurul valorii de 600 puncte.

Scoringul preliminar a intrat în vigoare imediat după criza financiară din 2008, adică în luna martie 2009. Acesta a fost pus la dispoziție instituțiilor bancare și non-bancare de către Biroul de Credite. FICO Score se realizează pe baza unei formule de calcul internaționale și se aplică întocmai bazei de date a Biroului de Credit.

Cum se calculează scoringul preliminar creditului bancar în Biroul de Credite?

  • 35% reprezintă istoricul de plată al solicitantului;
  • 30% reprezintă creditele în derulare (dacă acestea există);
  • 15% reprezintă durata istoricului de creditare;
  • 10% reprezintă creditele noi obținute (dacă au fost obținute);
  • 10% reprezintă tipurile de credite utilizate (dacă au mai fost utilizate în trecut)..

Conform legii (OUG 52/2016), dacă cererea de creditare ți-a fost respinsă pentru că te afli pe lista neagră a Biroului de Credite, instituțiile financiare sunt obligate să-ți comunice acest fapt.

Atenție, examinările numeroase în Biroul de Credite scad scoringul FICO și astfel șansele de a obține un împrumut bancar se diminuează și ele.

Inca nu m-am lamurit la ce perioada se actualizeaza acest scor, insa poate stiti voi si ne impartasiti aici…

Spune-ne care este parerea ta despre acest articol:

Utilizand acest chestionar sunteti de acord cu stocarea datelor introduse pe acest site!

Distribuie articolul daca ti-a placut ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin